Halloween fest i Morsø

gys-gruSom noget nye vil vi her på morså prøve kræfter med en Halloween fest. En kostume fest med alt hvad der dertil hører af uhyggelige udklædninger, konkurrencer for børn og voksne, samt masser af gys. Vi er allerede nu gået i gang med at at finde frivillige som kunne tænke sig at hjælpe med at stable Morsø’s største Halloween Kostume fest på benene her i efteråret 2016. Men er Halloween ikke blot en Amerikansk tradition, og hvorfor skal vi fejre det her i lille Danmark? Af præcis samme grund som vi fejre jul (en gammel tysk tradition), Oktoberfest (en anden god gammel tysk tradition), og hvad der ellers er af sjove og festlige begivenheder her i landet. Vi elsker at feste og vi elsker at klæde os ud, så hver gang der er mulighed for det, går vi som regel all in. Men hvad er det lige som er så specielt ved Halloweenfesten og hvorfor er den blevet så populær her i Danmark? Det prøver vi lige at se lidt nærmere på.

Hvad er Halloween?

Halloween startede som en festival kaldet “Samhain”, hvilket groft oversat betyder sommerens ende, og var en begivenheder som blev fejret af kelterne den 1. November. Det var netop på denne gang, at man troede at sløret mellem de døde og de levende var på sit tyndeste, og at ånder fra dødsriget have mulighed for i et hvis omfang, at krydser over i vores verden. Derfor iklædte man sig skræmmende kostumer og masker på denne dag, netop for at skræmme disse ånder væk.

Halloween voksede i popularitet i områder med keltiske baggrund som f.eks. i Skotland, hvor der var en romance knyttet til de mange uhyggelige historier om ferien.

Trick-og-treat og de karakteristiske græskarlanterner ses som noget ærke-Amerikansk, men de faktisk kan spores tilbage til det gamle Skotland. Hvor immigranter fra Skotland, tog denne tradition med sig til USA. I takt med at flere indvandrere, især fra Irland og Skotland kom til landet, blev de uhyggelige festlighederne blev mere populær og traditioner, såsom ‘trick eller behandling’ begyndte så småt at dukke op.

Efterfølgende har traditionen så spredt sig til store dele af den vestlige verden, hvor især børn elsker traditionen med at klæde sig ud i skræmmende Halloween kostumer og lave trick og treat.

third pickle costumes

Valg af Halloween kostumer

Zombie kostume - et godt valg til når du skal finde de billige Hallowen kostumerFor mange er den vigtigste del af Halloween festen, valg af udklædning. Skal man være vampyr, trold, heks eller spøgelse? Der er masser af uhyggelig muligheder når det perfekte kostume skal vælges. Her er valget så om man skal lave det selv fra bunden, købe et smart færdigt kostume, eller måske blot købe et af de billige kostumer, og så efterfølgende peppe det lidt op selv. Det sidste syntes jeg personligt, er den bedste løsning. Her sidste år købte jeg et simpelt hekse kostume, klistrede nogle plastik edderkopper og spindelvæv på dragen og i håret, bandt nogle knogler i, og flettede min egen kost. En billig løsning, som ikke krævede ret meget arbejde, og endte med at jeg havde er realistisk og pænt kostume, som samtidigt var helt unikt. Ellers hvis man ikke selv gider at arbejde med det, så kan man købe færdige Billige kostumer på forskellige danske hjemmesider og online butikker som f.eks. temashop, kostumeoutlet og karnevalsshoppen.dk. Især karnevalsshoppen har et godt udvalg til billige priser. Er kostumer ikke noget man selv vil smide penge efter, kan man også sagtens lave noget brugbart selv. Så er du også helt sikker på at du er den eneste der kommer i netop den udklædning. Husk dog altid lige at se om butikken er E-mærket inden man bestiller noget online.

Andre kostume feste i Danmark?

Nu er Halloween jo ikke den eneste fest her i Danmark, hvor vi klæder os ud. Faktisk elsker vi danskere udklædnings feste, og har derfor også en hel del af dem. Vi har f.eks. fastelavn til børn, hvor de slår katten af tønden iført forskellige typer af kostumer og udklædninger. Vi har Oktoberfesten, som efterhånden er gået hen og blevet en kæmpe succes her i Danmark, hvor flere hundrede tusinde deltager hvert år iført tyroler kostumer og alpehuer. Vi har Nordeuropas største karneval som finder sted hvert år i Aalborg, samt et lidt mindre i København. Udover disse faste festlige begivenheder, er der også masser som vælger selv at holde forskellige tema feste, hvor gæsterne gerne skal komme iklædt et kostume, som passer til temaet. Det kan være Hawaii, 80’er fest, 90’erne eller noget helt andet.